Leddplager: Fra vondt til verre i det kalde været

«I morgen kommer det til å regne. Jeg kjenner det på kroppen.»

De aller fleste av oss har på ett eller annet tidspunkt hørt denne påstanden ytret, og noen har kanskje også sagt det selv. Men kan været egentlig påvirke leddene våre?

Spør du forskere er svaret enkelt: «Nei, det er ingen håndfaste fakta som beviser dette.» Spør du derimot en person som lider av leddgikt, artrose eller andre leddplager er svaret ofte et annet.

Selv om de vitenskapelige bevisene oppfatter nemlig flertallet av personer som er rammet av revmatiske lidelser, eller mindre alvorlige leddplager, at det kalde og sure høstværet fremhever verk i leddene.

Dårlig vær = såre knær?

Personer med artrose opplever ofte at plagene blir verre når været er kaldt og fuktig.Mangel på håndfaste bevis betyr på ingen måte at forskermiljøet avviser muligheten for at været kan påvirke leddene våre. Tvert imot har to nyere studier konkludert med at dårlig vær trolig har en innvirkning på kroppen vår.

I Nederland deltok 222 personer med artrose i hofta – den vanligste typen slitasjegikt – i en studie der de rapporterte symptomene sine under varierte værforhold over en toårsperiode. Forskerne sammenlignet rapportene, og resultatene viste at sårhet, stivhet og smerter økte når være var kaldt og fuktig.

I en annen studie, der 800 personer med artrose i hoft, kne eller fingre fra seks europeiske land deltok, rapporterte 67% at stivhet og andre plager økte i takt med luftfuktigheten.

Indirekte påvirkning på leddene

Her i Norge er regn, vind og kulde dessverre noe vi ikke kommer utenom i de mørke høstmånedene, og for mange av de som plages av stive og såre ledd kan det være en utfordrende årstid.

I tillegg til mye tyder på at været kan utgjøre en direkte påkjenning på kroppen kan det også endre hverdagsvanene våre. Den joggeturen eller gåturen du var så flink til å ta på varme sommerkvelder frister ikke like mye når regnet pisker deg i ansiktet, og vi har lettere for å synke sammen i sofaen med en god serie på TV-skjermen.

Noe av det beste du kan gjøre for såre og stive ledd er nettopp å bruke dem, og dersom aktivitetsnivået ditt synker om høsten kan det raskt føre til at plager i knirkende knær og hofter blir verre.

Med andre ord kan regn og kulde også ha en indirekte påvirkning på leddene våre.

6 gode tips for å forebygge leddplager i høst

Leddplager i høstværet - K2 - Flex - Vitamail
Vitamin K2 er viktig for benbygningen. Gode kilder er egg og meieriprodukter.

Annet enn å håpe at værgudene er på din side er det dessverre lite du kan gjøre for å påvirke været de nærmeste månedene. Heldigvis er det enklere å ta vare på såre og stive ledd, slik at du kommer deg gjennom høsten og vinteren med helsa i behold.

Våre beste tips for å holde leddene friske

  1. Kle deg i varme klær
  2. Drikk masse vann
  3. Hold deg i aktivitet
  4. Ta deg et varmt bad
  5. Unn deg en massasje, eller prøv akupunktur
  6. Få i deg vitamin K2 for å opprettholde benbygningen

Kort oppsummert er beste du kan gjøre for leddene dine å holde deg i aktivitet, og sørge for at kroppen får rikelig av de gode næringsstoffene som sørger for at maskineriet fungerer som det skal.

Hold kroppen i gang med Flex5x

Flex5x er et norskutviklet kosttilskudd for nordiske forhold som inneholder blant annet vitamin K2, vitamin C og vitamin D, som er viktig for muskler og ledd.. Hovedoppgaven til K2 er å frakte kalsium fra blodårene til skjelettet, og det bidrar på den måten til å opprettholde normale knokler – noe som kan forebygge benskjørhet. Vitamin D bidrar til å opprettholde normale knokler, og å opprettholde normal muskelfunksjon. Vitamin C bidrar til normal kollagendannelse, som har betydning for knoklenes, og bruskens normale funksjon.

Flex5x er vitenskapelig utviklet under strenge kvalitetskrav, produsert i tråd EUs Good Manufacturing Practice.