Alt du må vite om gurkemeie

Gurkemeie har vært brukt i alt fra matvarer, kosmetikk og medisin opp gjennom historien. I dag sverger mange til gurkemeie av forskjellige helsemessige årsaker. Det er gjort en rekke kliniske studier på den populære planten.

I denne artikkelen tar vi deg med gjennom gurkemeiens historie og ser hva planten kan hjelpe deg med. Men før du stormer til grønnsaksdisken for å hamstre gurkemeie, merk at vi skiller mellom gurkemeie-pulver og den roten du finner i butikkene, som er til matlaging. 

Medisinsk dreier det seg nemlig om et stoff i gurkemeien som kalles curcumin. Og du må spise uante mengder gurkemeie for å få i deg nok av denne potente ingrediensen.

Gurkemeie: krydder og medisin

Planten stammer i utgangspunktet fra Sørøst-Asia, og vi kan datere den hele 4000 år tilbake i tid. Krydderet er mest kjent for å gi økt velvære i tillegg til sine helsefremmende egenskaper. 

Det var rundt 500 år før kristus at gurkemeie ble tatt i bruk som ayurvedisk medisin. Ayurveda er en eldgammel indisk og medisinsk tradisjon som praktiseres den dag i dag. 

Oversatt betyr ayurveda “livsvitenskap”, der ayur betyr “liv” og veda betyr “vitenskap eller kunnskap”. Krydderet har blitt brukt for å hjelpe mot alt fra vannkopper til helvetesild. 

Planten har røtter i ingefærfamilien og trives best i varme, fuktige klima mellom 20ºC og 30ºC.

Den har en litt bitter smak som kan minne om ingefær, og passer godt til mange retter, som for eksempel i omelett, i gryter og supper, eller for å gi hummusen en kraftigere farge. Krydderet har nemlig en distinkt gul farge som setter et gyllent preg på maten. 

Den brukes ofte i tørket, pulverisert form, men du finner også den ferske roten i grønnsaksdiskene. 

Curcumin: curcuma longa 

Vi gjør et hopp inn i selve gurkemeien og plantens medisinske egenskaper. 

Gurkemeie inneholder nemlig et pigment som heter curcumin, navnet er avledet fra “curcuma longa”, det latinske navnet på krydderplanten. 

Det er dette pigmentet som gir gurkemeien den guloransje fargen. Og mye av krydderets helsefremmende hemmelighet skjuler seg nettopp her. 

Curcumin er en såkalt polyfenol (en gruppe av kjemiske substanser som finnes i planter) og som sies å ha helsefremmende egenskaper. 

Som nevnt innledningsvis, skiller vi mellom den gurkemeie-roten du kjøper i grønnsaksdisken og kosttilskudd med gurkemeie som du bestiller på nett. I kosttilskudd er curcumin blitt ekstrahert fra gurkemeien, og har fått en langt høyere styrke av curcumin i seg enn det du finner i selve krydderroten. 

gurkemeie tabletter
Kosttilskudd med curcumin

Kroppen vår har imidlertid problemer med å ta opp curcumin i fordøyelsen. Men etter hvert har man funnet ut at hvis man kombinerer curcumin med en liten dose pepper, får man et betydelig bedre opptak. 

Derfor kan det være lurt å se etter et kosttilskudd som inneholder både curcumin og pepper. 

Studier på mennesker 

Examine.com viser til mye spennende forskning på curcumin og stoffets helsefremmende fordeler. 

Gurkemeie: bivirkninger

Doser opptil 8 gram curcumin skal være trygt og er ikke forbundet med alvorlige bivirkninger. Høye doser med curcumin kan gi kvalme, mage- og tarmproblemer. Videre kan kombinasjonen av curcumin og piperin (pepper) ha uønskede interaksjoner på enkelte medikamenter. 

Det er ikke anbefalt å spise gurkemeie sammen med blodfortynnende medisin. 

Forskjellen på gurkemeie og curcumin

Curcumin er en naturlig forekommende kjemisk forbindelse som finnes i kryddergurkemeie. Gurkemeie er derimot roten til planten som er vitenskapelig kjent som Curcuma Longa. 

Gurkemeie er en mindre potent kilde til curcumin enn et ekstrakt som du finner i kosttilskudd, og som ifølge nyere forskning skal ha helsefremmende egenskaper. 

Mens gurkemeie er et populært krydder, finner du altså curcumin i gurkemeie som en kraftig lysegul kjemikalie. Det er curcumin du skal se etter når du bestiller kosttilskudd. 

Flex5X for leddene

Flex5X er et kosttilskudd som inneholder blant annet curcumin. I tillegg inneholder produktet boswellia serrata, mangan og vitamin K2, D og C. K2 bidrar til å opprettholde normale knokler, vitamin D sørger for å opprettholde normal muskelfunksjon og vitamin C bidrar til normal kollagendannelse, som har betydning for knoklenes normale funksjon. 

Med Flex5X i kroppen vil du styrke både ledd og muskler, og kanskje får du mer frihet til å bevege deg slik du drømmer om å gjøre? 


Gurkemeie: oppskrift

Krydderet er som nevnt flittig brukt i matlaging, og det dukket aller først opp i kokeboken The Art of Cookery made Plain and Easy av Hannah Glasses fra 1747. 

Her deler forfatteren oppskrifter med gurkemeie, og disse skulle senere gi opphavet til kjente retter som indisk karri. 

Her er et smakfullt eksempel på hvordan du kan bruke gurkemeie i maten:

Eggerøre med krydderet gurkemeie

1 ts kokosnøttolje 

½ hvitløksfedd

100g finhakket spinatblad 

4 store egg 

50 ml kokosmelk 

2 ts revet gurkemeie 

2 skiver surdeigsbrød, ristet

Varm opp kokosnøttoljen i stekepanne på middels varme. Stek hvitløk og tilsett spinatbladene. Tilsett litt vann hvis det setter seg fast. 

Visp eggene inn med kokosmelk og gurkemeie. Hell blandingen over i pannen med spinat og rør forsiktig i 5-8 minutter til eggerøren har fått ønsket konsistens. 

Server på ristet surdeigsbrød.