Dette må du vite før du velger kollagen

Kollagen er det viktigste bindevevet i kroppen og er essensiell for leddene dine. Og visste du at det er vitamin C som sørger for produksjonen av kollagen i kroppen din?

Kollagen er et protein i kroppen som består av aminosyrene glysin, prolin, hydroksyprolin og arginin. Disse utgjør en viktig bestanddel i brusk, leddbånd, sener, huden og tannben. 

De ulike typene kollagen har forskjellig funksjon i kroppen, og i denne artikkelen tar vi for oss de to mest sentrale for hud og ledd. 

Hva er kollagen?

Kollagen er det proteinet vi har mest av i kroppen, og utgjør omtrent en tredjedel av alt proteinet som finnes i kroppen. 

Ordet kollagen kommer fra det greske ordet kólla, som betyr lim. Du kan se på kollagen som det bindestoffet som holder kroppen vår sammen. 

Det blir stadig mer vanlig å ty til kollagen som kosttilskudd. Nettopp derfor er det viktig å være klar over de ulike typene kollagen som finnes.

Vitamin C = kollagenproduksjon

Når vi snakker om kollagen i kroppen, er det spesielt ett vitamin vi skal bite oss merke i, som er essensielt for normal kollagendannelse. 

Vitamin C bidrar til:

 • Normal kollagendannelse, som har betydning for blodkarenes normale funksjon
 • Normal kollagendannelse, som har betydning for knoklenes normale funksjon
 • Normal kollagendannelse, som har betydning for bruskens normale funksjon
 • Normal kollagendannelse, som har betydning for tannkjøttets normale funksjon
 • Normal kollagendannelse, som har betydning for hudens normale funksjon 

Vitamin C har altså en nøkkelrolle i denne prosessen, og har du mangel på vitamin C vil det samtidig gå ut over kollagenproduksjonen.

Det er avdekket 28 typer kollagen, og her ser vi på type I og type II

Hvilken type gir sunn og frisk hud? Hvilken bidrar til god beinhelse?

Kollagen type I

Nærmere 90 prosent av kroppens kollagen består av type I. Du finner denne varianten i hud, sener og beinvev. 

Den er også sentral for sårheling og finnes i arrvev. 

Gode kilder til kollagen I:

 • Marint kollagen (i fisk)
 • Eggehvite
 • Proteinrike matvarer som fisk og storfekjøtt
 • Benbuljong 

Kollagen type II

Denne varianten finnes i all leddbrusk og gjør at vi kan bevege oss lett og ledig. 

Kollagen type II består av tre lange kjeder av aminosyrer som er bundet sammen av et fibernettverk. Det er hovedkompontenten i all brusk som finnes i kroppen hos mennesker og dyr. 

Det er denne typen kollagen som gir brusk elastisitet og som støtter opp om leddene våre. Derfor er den så viktig for å holde kroppen vår myk og smidig! 

For å forstå hvorfor denne typen kollagen er så avgjørende for myke ledd, skal vi se litt nærmere på bruskens funksjon i kroppen. 

Hva er brusk?

Brusk er et halvfast, men smidig bindevev, som er mykere enn bein. Disse er omgitt av et nett av mikroskopiske kollagenfibre. Det finnes forskjellige typer brusk i kroppen, men hver av dem har en bestemt funksjon:

 • De binder sammen bein
 • De fungerer som støtdemper – slik at leddene våre kan bevege seg uten friksjon

Kollagen type II-fibrene er det viktigste kollagenstoffet som finnes i brusk. 

Problemet med brusk er dessverre at dette vevet er spesielt utsatt for slitasje. Brusk får nemlig ingen blodtilførsel eller noen tilstrømming av næringsstoffer. Det gjør brusk spesielt utsatt for skader. 

I verste fall oppstår det bruskskader som er irreversible som følge av nedbrytning av kollagen type II. 

Å velge kosttilskudd

Kosttilskudd med kollagen kan tas i to forskjellige former, enten i form av hydrolysert kollagen eller udenaturert kollagen type II.

Hydrolysert kollagen I kan tas i doser på rundt 10 mg om dagen. 

Udenaturert kollagen type II tas i doser på rundt 40 mg.

Flex5X er kilde til kollagen II

Flex5X inneholder 40 mg udenaturert kollagen II, i tillegg til boswellia serrata, gurkemeie, vitamin K2, D og C. K2 bidrar til å opprettholde normale knokler, vitamin D sørger for å opprettholde normal muskelfunksjon og vitamin C bidrar til normal kollagendannelse, som har betydning for knoklenes normale funksjon. 

Prøv FLEX5X i 60 dager

50% rabatt – kun kr 199,-

Skriv inn ditt telefonnummer

Du blir sendt videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer. Du bestiller ingenting ennå.