Hvorfor er fysisk aktivitet så viktig? 

Det er lite som har så umiddelbar god effekt på helsa, som å hive seg i kast med fysisk aktivitet. Og det skal ikke mange minuttene med regelmessig fysisk aktivitet til for å høste av fordelene. 

Mer overskudd. Redusert stress. Økt muskelstyrke. Bedre humør. Bedre fysisk og psykisk helse. 

Fysisk aktivitet gir deg en rekke helsemessige fordeler, og i denne artikkelen kan du lese 5 gode grunner for å komme i gang med trening, hvis du ikke allerede er fysisk aktiv. 

Forhåpentligvis vil denne listen motivere deg, og det selv om du skulle være plaget med ubehag i muskler og ledd: 

Trening kan ganske enkelt gjøre leddene dine bedre! 

1. Fysisk aktivitet gir bedre humør

Trening kan ikke bare gi deg mer energi, det kan også løfte humøret ditt. Studier viser at fysisk aktivitet kan motvirke depresjon, blant annet som følge av økte mengder av hormonene serotonin og noradrenalin.

Når du bruker kroppen aktivt, øker dessuten kroppens lager av endorfiner, et peptid som fungerer litt som vårt naturlige morfin. 

Sliter du med muskler og ledd som ikke er på topp, kan altså trening redusere plagene.

Faktisk så spiller det ingen rolle hvor intens treningsøkten er for effekten på humøret ditt – du får effekt uavhengig av intensiteten på treningsøkten. 

For eksempel viser en gjennomgang av 19 studier at de som sluttet å trene, opplevde et dalende humør etter bare noen uker med opphold.

Og har du en tendens til å “kjenne det på gikta”, skal du vite at både muskler og ledd har god effekt av trening. 

2. Godt for muskler og ledd

Trening er viktig for både muskler og skjelett. Når du trener styrke hjelper du kroppen med å frigjøre hormoner som får musklene til å ta til seg aminosyrer. Det gjør at musklene kan vokse og reduserer risikoen for muskelsvinn.

God muskulatur er dessuten bra for å stabilisere leddene i kroppen din. 

Det er ikke uvanlig at vi mister både muskelmasse og bevegelighet i ledd etter hvert som vi blir eldre. Det gjør oss i større grad utsatt for skade. Med regelmessig fysisk aktivitet reduserer du muskeltap og opprettholder muskulaturen.

Noen studier tyder på at trening med høy intensitet (som løping) kan bidra til å styrke ledd og muskler, i større grad enn aktiviteter som svømming og sykling.

Er målet ditt å bli kvitt noen ekstra kilo, har trening ikke minst den åpenbare effekten at du kan gå ned i vekt. 

3. Trening for vekttap

Det er gjort studier som viser en sammenheng mellom vektøkning, fedme og inaktivitet.

For å forstå sammenhengen mellom trening og energiforbruk, er det viktig å skjønne hvordan stoffskiftet vårt fungerer. Et lavere stoffskifte vil gjøre at kroppen opererer på et lavere “gir” enn om du har et høyere stoffskifte. 

Det som skjer når du slanker deg, er at det reduserte kaloriinntaket vil slå ut ved å senke stoffskiftet ditt. Dette kan i sin tur forsinke vekttapet. 

Men trening har den effekten at det øker stoffskiftet vårt. Dermed kan du forbrenne flere kalorier, og det blir lettere å gå ned i vekt. 

Dessuten har studier vist at det å kombinere aerob trening med styrketrening, ytterligere bidrar til vekttap og mer muskelmasse. Dette er avgjørende for å holde vekta over tid!

Hvorfor er trening så viktig
Det spiller ifølge studier ingen rolle hvor hardt du trener. En kort luftetur med hunden kan gi humøret et raskt løft.

4. Trening gir mer overskudd og energi

Etter hvert som du kommer i gang med regelmessig trening, vil du merke positive effekter som mer overskudd og energi. 

I en studie som gikk over 6 uker fant man at trening reduserer følelsen av tretthet.

Det er spesielt aerob trening som har denne effekten på kroppen, som sykling, løping og svømming. Det er alle aktiviteter som får fart på puls og pust.

Ikke minst har trening en utmerket effekt på hjertet og lungene våre. Aerob trening styrker det kardiovaskulære systemet og gir bedre lungehelse, noe som i seg selv er bra for energinivået ditt.

Når du er mer fysisk aktiv, må hjertet pumpe mer blod og frakte oksygen ut til de aktive muskelgruppene.

Over tid bidrar aerob trening til å øke lungekapasiteten din, og du vil behøve mindre energi for å utføre de samme aktivitetene. Dette er også en av årsakene til at du blir mindre kortpustet under harde økter, etter hvert som du kommer i bedre form.

5. Bedre hjerne og hukommelse

Selv hjernen har glede av at du trener! Det skyldes at den økte hjertefrekvensen under fysisk aktivitet, øker blod- og oksygentilstrømmingen til hjernen. 

Dessuten kan trening stimulere produksjonen av hormoner som øker veksten av nerveceller i hjernen.

Ikke minst ser man at hippocampus vokser i størrelse ved regelmessig fysisk aktivitet, noe som kan gi bedre mental funksjon for eldre.

Hold kroppen bevegelig med Flex5x

Flex5x er et norskutviklet kosttilskudd for nordiske forhold, som blant annet inneholder vitamin K2, vitamin Cog vitamin D, som er godt for muskler og ledd. Vitamin K2 bidrar til å opprettholde normale knokler. Vitamin D bidrar også til å opprettholde normale knokler og muskelfunksjon. Vitamin C bidrar til normal kollagendannelse, som har betydning for knoklenes normale funksjon. Boswellia serrata kan bidra til komfortable ledd. Mangan kan bidra til å opprettholde sterke ben. 

Flex5x er vitenskapelig utviklet i henhold til strenge kvalitetskrav, og produsert etter retningslinjer fra EUs Good Manufacturing Practice.

Prøv FLEX5X i 60 dager

50% rabatt – kun kr 199,-

Skriv inn ditt telefonnummer

Du blir sendt videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer. Du bestiller ingenting ennå.