Ubehag i leddene: Blir det enda verre i det kalde været?

«Jeg kjenner på kroppen at det kommer til å regne I morgen.»

De fleste av oss har hørt denne uttalelsen på et eller annet tidspunkt i livet. Noen av oss har kanskje til og med sagt det selv. 

Men kan virkelig været virkelig påvirke leddene våre?

Spør du forskerne, er svaret enkelt: «Nei, det er ingen konkrete fakta som kan fastslå dette». Spør du derimot en person som lider av leddgikt, slitasjegikt eller andre leddplager får du ofte et annet svar.

For selv om de vitenskapelige bevisene er vanskelige å dokumentere, opplever flertallet av de menneskene som sliter med revmatiske sykdommer eller ubehag i leddene, at det kalde og tåkefulle høstværet kan føre til leddsmerter.

Dårlig vær = dårlige knær?

Personer med slitasjegikt opplever ofte at smertene blir verre når været er kaldt og fuktig. Og selv om dette er vanskelig å knytte til konkrete bevis, betyr ikke dette at forskningsmiljøet avviser muligheten for at været kan påvirke leddene våre. 

Tvert imot har to nyere studier konkludert med at dårlig vær sannsynligvis kan påvirke kroppen.

I Nederland deltok 222 personer med hofteslitasje – den vanligste typen slitasjegikt – i en studie der de rapporterte symptomene sine under forskjellige værforhold over to år. Forskerne sammenlignet rapportene, og resultatene viste at ømhet, stivhet og smerte økte når det var kaldt og fuktig.

En annen europeisk studie med 800 personer fra 6 ulike land tok for seg slitasjegikt i hofte, kne eller fingre. 67 % av deltakerne rapporterte at stivhet og andre plager økte med fuktighet.

Flex5x skal ikke erstatte medisiner, og kan ikke kurere leddsykdommer.

Indirekte påvirkning på leddene

Her i Norge er regn, vind og kulde dessverre noe vi ikke kan unngå i de mørke høstmånedene, og for mange av de som plages av ubehagelige ledd kan dette være en utfordrende årstid.

I tillegg til at været kan være en direkte belastning for kroppen, kan det også endre hverdagens mange gjøremål. Gå- eller joggeturene du var så flink til å ta på varme sommerkvelder frister ikke like mye som når regnet pisker deg i trynet – og vi har lettere for å synke ned i sofaen med en god serie på TV-skjermen.

Noe av det beste du kan gjøre for ømme og stive ledd er å holde dem i bevegelse, så hvis aktivitetsnivået synker i løpet av høsten kan dette fort føre til at verkende knær og hofter blir verre.

Regn og kulde kan med andre ord også ha en indirekte effekt på leddene våre.

6 gode tips for å forebygge ubehagelige ledd i høst og vinter

Annet enn å håpe at værgudene er på din side, er det dessverre lite du kan gjøre for å påvirke været i månedene som kommer. Men heldigvis er det grep du selv kan ta for å ta litt ekstra vare på leddene, slik at du kommer deg gjennom høsten og vinteren på en bedre måte.

Våre beste tips for å holde leddene sunne denne høsten:

  • Kle deg i varme klær
  • Drikk mye vann
  • Hold deg aktiv
  • Ta et varmt bad
  • Unn deg selv en massasje, eller prøv akupunktur
  • Ta vitamin K2 for å opprettholde normale knokler

Kort sagt, det beste du kan gjøre for leddene dine er å holde deg aktiv, og sørge for at kroppen får i seg rikelig med gode næringsstoffer for å fungere ordentlig.

Vitamin K2 er bra for knoklene. Gode ​​kilder til K2 er egg og meieriprodukter.

Hold kroppen bevegelig med Flex5x

Flex5x er et norskutviklet kosttilskudd for nordiske forhold, som blant annet inneholder vitamin K2, vitamin C og vitamin D, som er godt for muskler og ledd. Vitamin K2 bidrar til å opprettholde normale knokler. Vitamin D bidrar også til å opprettholde normale knokler og muskelfunksjon. Vitamin C bidrar til normal kollagendannelse, som har betydning for knoklenes normale funksjon. Boswellia serrata kan bidra til komfortable ledd. Mangan kan bidra til å opprettholde sterke ben.

Flex5x er vitenskapelig utviklet i henhold til strenge kvalitetskrav, og produsert etter retningslinjer fra EUs Good Manufacturing Practice.

Prøv FLEX5X i 60 dager

50% rabatt – kun kr 199,-

Skriv inn ditt telefonnummer

Du blir sendt videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer. Du bestiller ingenting ennå.